Het kabinet Rutte IV wil vanaf 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen afschaffen. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een garage of schuur.
De aanleiding voor deze beslissing is de overeenstemming, die landen uit de Europese Raad reeds in december 2021 hebben genomen, om afzonderlijke EU-lidstaten de mogelijkheid te bieden om zonnepanelen onder het nultarief te laten vallen.
De Belastingdienst ziet particulieren die stroom terugleveren als kleine ondernemers. Zij kunnen de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen terugkrijgen. Door invoering van een nultarief op zonnepanelen zal er een einde worden gemaakt aan deze administratieve rompslomp voor particulieren en de belastingdienst. Uiteraard hoopt het kabinet ook dat de maatregel meer particulieren stimuleert om zonnepanelen te nemen.
Enkele belangrijke aandachtpunten:
- Het nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een garage of schuur. Voor de term ‘woning’ wordt aansluiting gezocht bij de al bestaande tabel I post b 8 Wet Omzetbelasting 1968. Doorslaggevend hiervoor is dat de woningen zijn bestemd voor permanente bewoning door particulieren. Vakantiewoningen en afzonderlijke garageboxen vallen niet onder deze definitie. Een woonboot kan indien zij aangesloten is op nutsvoorzieningen en bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven wel als ‘woning’ als bedoeld in tabel I post b 8 Wet Omzetbelasting 1968 gezien worden.
- Een voorwaarde is dat de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan.
- Zonnepanelen die geïnstalleerd zijn op een bedrijfspand vallen dus niet in het nultarief.
- Combiproducten zoals dakbedekking, PVT-warmtepompen en zonneramen / zonwering met daarin zonnecellen verwerkt komen niet onder het nultarief van de zonnepanelen te vallen. Zonnepanelen die in een inlegbak in het dak van een woning worden gelegd vallen wel onder het btw-nultarief.
- De particuliere zonnepaneeleigenaar kwalificeert nog steeds als btw-ondernemer voor het leveren van de opgewekte stroom aan het energiebedrijf. De zonnepaneeleigenaar hoeft zich echter niet als btw-ondernemer te registeren en niet onder voor KOR aan te melden op voorwaarde dat de maximale jaaromzet onder de drempel van € 1.800 blijft.
Met vriendelijke groeten,
Jim van Vliet
Partner manager